Natural ways to whiten your teeth at home

Natuurlijke manieren om thuis je tanden witter te maken

Je denkt dat je glimlach wel een oppepper kan gebruiken, maar je wilt geen tijd of geld investeren in behandelingen op kantoor. Je wordt ook niet verkocht aan drogisterijgels of -strips. Sommige natuurlijke huismiddeltjes zijn veilig en kunnen je tanden witter maken. Ontdek wat uw beste weddenschappen zijn en waar u zich geen zorgen over hoeft te maken.

Poetsen en flossen

Een goede mondhygiëne is een beproefde methode om uw glimlach er op zijn best uit te laten zien. Tandpasta's polijsten vlekken voorzichtig van het oppervlak van uw tanden. Whitening-tandpasta's werken op dezelfde manier met meer ingrediënten; ze bleken je tanden niet. Door te flossen verwijder je voedsel en bacteriën die kunnen verharden tot tandplak, waardoor je tanden er dof en donkerder uitzien.

Olietrekken

Deze techniek is populair in de Ayurvedische geneeskunde. Je spoelt een eetlepel olie (zoals sesam-, kokos- of olijfolie) maximaal 20 minuten in je mond om bacteriën eruit te halen. Uit een recent onderzoek is gebleken dat het gebruik van kokosolie tandbederf kan voorkomen, maar er is geen wetenschap die ondersteunt dat het een glans achterlaat.

 

Zuiveringszout

Het helpt niet alleen het beslag te laten rijzen, maar is ook een mild schuurmiddel dat vlekken wegschrobt. Je kunt een doe-het-zelfpasta van zuiveringszout proberen, maar je krijgt waarschijnlijk betere resultaten als je overschakelt op een tandpasta met natriumbicarbonaat. Uit onderzoek blijkt dat poetsen met producten die zuiveringszout bevatten, na verloop van tijd effect zal hebben op oppervlaktevlekken.
 

Appels, Ananas, Aardbeien

Appelzuur in appels stimuleert het speeksel om zuren weg te spoelen. Tandpasta's met bromelia, een stof in ananas, helpen tanden witter te maken. Maar er is geen bewijs dat het eten van deze vruchten je grijns doet glanzen. Sla ook de aardbeien over. Uit een onderzoek bij Operative Dentistry bleek dat poetsen met een mengsel van deze middelen en zuiveringszout geen bleekeffect had. Erger nog, het citroenzuur in aardbeien kan het glazuur, de buitenste schil van je tand, afbreken.
 

Waterstofperoxide

Het is het bleekmiddel dat in de meeste bleekkits voor thuis zit. Het verandert feitelijk de kleur van een tand. Uit één onderzoek bleek dat het aanbrengen van een vrij verkrijgbare gel met 6% waterstofperoxide op de tanden na twee weken een merkbaar verschil maakte. De goedkope flesjes vloeistof die je bij de drogisterij kunt kopen hebben doorgaans een lager percentage. En de American Dental Association zegt dat zwiepen waarschijnlijk je tandvlees zal irriteren voordat het je tanden witter maakt.
 

Appelciderazijn

Gorgel voordat je gaat poetsen om bacteriën te doden en vlekken te verwijderen, zeggen ze. Je krijgt een wittere glimlach, zeggen ze. Sorry, geen enkel onderzoek bevestigt deze beweringen. Hoewel het de smaak van je saladedressing kan verhelderen, moet je niet verwachten dat appelciderazijn je tanden zal opfleuren.
 

Kurkuma

De warme, bittere specerij die bekend staat om het op smaak brengen van curry is ook een natuurlijke kleurstof die witte stof in een helder goud kan veranderen. Vermoedelijk kan kurkumapasta vieze tanden weer parelwit maken. Houd de mosterd echter vast. Er is geen gedegen onderzoek dat dit ondersteunt.

Let op wat je eet

Een gram voorkomen is een pond genezen waard. Voedingsmiddelen zoals donkere bessen en dranken zoals koffie, rode wijn en frisdrank zijn bekende overtreders, maar u hoeft ze niet op te geven. Geniet er met mate van en spoel het direct daarna af met water, zodat de kans kleiner is dat ze uw tanden aantasten. (Wacht 30 minuten voordat je gaat poetsen om het glazuur te beschermen.) Roken en pruimtabak kunnen ook vlekken veroorzaken, wat nog een reden is om te stoppen.

Terug naar blog